Halbe Wiersemaweg 2b
9365 TB Niebert
T 0594 - 502269
F 0594 - 548308
E info@boomkwekerij-westerkwartier.nl

Beukenhaag planten Groningen 

 

Bent u van plan om een beukenhaag te planten? Dan bent u bij Boomkwekerij Westerkwartier aan het juiste adres. Boomkwekerij Westerkwartier verkoopt jaarlijks meer dan 70.000 stuks beukenhaag planten. Dit komt neer op bijna 16 kilometer beukenhaag die op jaarbasis bij Boomkwekerij Westerkwartier wordt verkocht.

 

Verschillende  soorten beuken

Er zijn drie verschillende soorten beuken die geschikt zijn voor het aanplanten van een haag. De bladhoudende beukhaag (Fagus sylvatica) is verreweg de meest verkochte beukenhaag. Verder is er een rode variëteit (Fagus sylvatica ‘Atropinucea’), deze rode beukenhaag behoudt zijn blad ook in de winter. Haagbeuk (Carpinus betulus) is de bladverliezende beuk. Deze haagbeuk krijgt eerder nieuw blad in het voorjaar dan de beukhaag.

 

Beukhaag (Fagus sylvatica)

Groene beuk, Fagus sylvatica  is een van de populairste haagplanten van Nederland. De beukhaag behoudt zijn blad in de winter. In het voorjaar komen er prachtige lichtgroene bladeren  aan die in de loop van tijd donkergroen worden. In het najaar verkleurd het blad van de beukhaag  naar koperbruin. Het koperbruine blad blijft tot eind april aan de haag zitten, totdat er in het voorjaar nieuw blad aan komt. De beukhaag houdt van niet al te natte grond, dan is de haagbeuk een betere optie.    

Rode Beukhaag  (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’)

Rode beukenhaag  (Fagus sylvatica ‘Atropunicea’), ook wel bekend als de koperbeuk, is net als zijn groene broer een zeer populaire haagplant. De rode beuk is een veelzijdige haagplant die voor verschillende doeleinden gebruikt kan worden van lage tot hoge hagen. Rode beukenhagen geven een geweldig  kleurcontrast in de tuin. In het voorjaar produceert de rode beuk lichtrode bladeren die in de zomer donkerrood worden. In het najaar zullen de bladeren veranderen in een prachtige oranjerode kleur en  in de winter heeft de rode beuk een opvallende koperkleur.  De herfstkleur van de rode beuk is warmer dan de  groene beuken door zijn opvallende oranje tinten. De rode beukenhaag is te leveren met kale wortel, in pot of met kluit, afhankelijk van wat uw wensen zijn.

Haagbeuk (Carpinus betulus)

Haagbeuk, Carpinus betulus , is een middelgrote inheemse boom, die een prima keuze is voor een klassieke niet groenblijvende haag. De haagbeuk is zeer winterhard en verdraagt vochtige, schaduwrijke omstandigheden. Haagbeuk zal groeien in zowel kalkhoudende en zure bodems, maar is niet aan te bevelen in droge of arme gronden. De glanzende groene licht gerimpelde bladeren verkleuren goudgeel in de herfst, waarna ze in de winter de bladeren laten vallen. 

 

Kwaliteit beukenhaag

Bij Boomkwekerij Westerkwartier verkopen wij uitsluitend kwaliteit beuken. De maten 40-60 cm en 60-80 cm zijn 2 jaar oud en één keer verplant (1+1). De maten 80-100, 100-125, 125-150 zijn 3 jaar oud en eveneens één keer verplant (1+2) . Grotere beuken 150-175 en 175-200  zijn 4 jaar oud en twee keer verplant (2+2). Voordat u beuken koopt is het belangrijk om aan de kweker te vragen of de beuken verplant zijn. Beukenplanten die verplant zijn hebben een beter wortelstelsel en zijn mooier vertakt van onderen. Niet verplante beukenplanten zijn dikwijls goedkoper, maar slechter van kwaliteit. Daarom is ‘goedkoop meestal duurkoop’ bij het kopen van beukenplanten.

 

Planttijd beuken haag

Standaard begint Boomkwekerij Westerkwartier op de eerste zaterdag van november met het verkopen van beukenhagen met kale wortel. Het plantseizoen van beukenhagen met kale wortel stopt meestal eind april. De beste tijd om beukenhagen te planten is in het najaar. Als u de beukenhaag in het najaar plant, kan de beuk in de winter nieuwe wortels vormen en groeit de beuk beter in het voorjaar. Beukenhagen die in het najaar worden geplant hebben over het algemeen minder last van uitval. Nog een voordeel als u in het najaar beukenhagen plant is dat u geen water hoeft te geven, omdat de bodem dan mooi vochtig is en vochtig blijft gedurende de winter. In mei gaat Boomkwekerij Westerkwartier over op het leveren van beuken in pot. Het nadeel van beuken in pot is dat de prijs in vergelijking van kale wortel beuken vrij hoger is.

 

Plantadvies beukenhaag

Boomkwekerij Westerkwartier adviseert om van de kleinere maten  5  beuken op een meter te planten. Voor de grotere maten beukenhaag 4 op een meter. Daarnaast kan de beukenhaag dubbel geplant worden, dan adviseren wij om 8 beukenplanten op een meter te planten. Het is van belang dat de beukenhaag niet te diep wordt geplant. Als de beukenhaag te diep staat kan deze niet meer ademen door de stam en gaat dan langzaam dood. Beuken dienen op de zelfde hoogte te worden geplant als hoe ze bij de kweker op het land hebben gestaan. Dit kunt u zien aan het stammetje van de beuk. Waar de beuk in de grond heeft gestaan is de stam bruin, boven de grond is de stam groen van kleur. De scheiding van bruin naar groen is de diepte waar u de beukenhaag op moet planten. In de meeste gevallen is een sleuf van ongeveer 30 centimeter diep voldoende. Beuken groeien in symbiose met schimmels. Als u beuken plant is het verstandig om aanplantgrond te gebruiken waar de mycorrhiza-schimmel in toegevoegd is. Van nature leven beukenplanten in symbiose met mycorrhiza-schimmels. Deze nuttige bodemschimmels werken samen met de wortels en bevorderen de groei en de weerbaarheid van de beukenhaag. De fijne schimmel-draden vormen als het ware een verbinding tussen bodem en plant en vergroten het actieve worteloppervlak. Met onze aanplantgrondleverancier hebben wij een eigen beuken aanplantgrond mengsel samengesteld, die uitermate geschikt is voor de aanplant van bomen en beuken. Deze aanplantgrond is exclusief verkrijgbaar bij Boomkwekerij Westerkwartier.

 

Onderhoud beukenhaag/haagbeuk

Bij voorkeur is het verstandig om de beukenhaag 2 keer per jaar te snoeien . Dit kunt u doen in de maanden juni/juli en augustus/september. Als u de beuk in augustus/september snoeit , zal de beuk beter zijn blad vasthouden in de winter. Ook is het van belang om de beukenhaag van onderen iets breder te laten groeien dan aan de bovenkant /\. Door deze manier van snoeien krijgt de onderkant van de haag ook zon en wordt de haag niet kaal van onderen. Bemesten doet u in de maanden april en augustus, dus 2 maal per jaar, dit kan met siertuinbemesting van DCM. 

 

Klik op het logo om verder te gaan op de site